Skip to main content

In eigen tijd luisteren naar slavernij

In de lunchpauze kom ik aan en de leerlingen van het Christiaan Huygens College in Eindhoven zitten allemaal buiten op de trappen volop in de zon, een tropische dag. De docent geschiedenis staat me al op te wachten en samen met een leerling worden de spullen uit mijn auto gehaald. Dat geeft een prettig gevoel, net als in 2013 toen ik hier voor het eerst kwam. In het auditorium hingen nog de witte ballonnen van het eindexamenfeest. Vandaag spreek ik in deze ambiance voor 80 leerlingen van het tweede leerjaar HAVO.

“Een tropische dag en veel zon heb ik meegebracht voor jullie”. De link naar suiker en katoen heb ik meteen gelegd, in warme vruchtbare grond gedijen deze tropische gewassen. Daarvoor waren mensen nodig, mensen tot slaaf gemaakt om op plantages te werken. Geen loon, geen vrijheid, dat was het voor mensen die in slavernij leefden. Helaas wereldwijd is er vandaag de dag  nog steeds slavernij. Dat wordt duidelijk aan de hand van een kort filmpje van Fairwork “de aupair” die voor 145 euro per maand werkt in een ambassadeursgezin . Moderne slavernij, een vorm van uitbuiting.

SAM_5427 (1321 x 825)De belangstelling voor het Amerikaanse gedeelte is groot. De uitleg over het geheim netwerk dat liep van de zuidelijke naar de noordelijke staten en Harriet Tubman die een belangrijke rol in dat geheim netwerk speelde. De Amerikaanse Burgeroorlog mede het gevolg van de geschillen over slavernij. De burgerrechten kwamen aan de orde met uiteraard de rol van Martin Luther King en die van Rosa Parks. Zo stak een leerling zijn hand op en riep dat hij een fan van Bob Marley was. Bob Marley, die niet oud is geworden en zijn nummers met een boodschap bekend zijn veelal onder de jeugd.

SAM_5429 (1520 x 855)Ik eindigde met de complimenten dat de leerlingen eigenlijk al uit waren, maar dat ze massaal belangstelling hadden getoond voor deze lezing. Mede dankzij de docenten die het onderwerp belangrijk vonden en hiermee verder zouden gaan  maakte ik hen ook attent op historisch onderzoek wat er momenteel wordt gedaan door onderzoekers om slavernij zo globaal mogelijk te onderzoeken in allerlei systemen en vormen die er waren.

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *