Skip to main content

Erfgoedwandeling met studenten

Verbazing en  verwondering, maar ook interesse en inspiratie waren zichtbaar bij studenten van de Hogeschool Inholland tijdens de erfgoedwandeling op 21 september 2015.

Deze studenten volgen de opleiding toerisme en zijn afkomstig uit Nederland, Sint Maarten, Polen, Bulgarije, Rusland, Roemenië, en Nederlanders met een Surinaamse achtergrond. Sommigen kenden wel het Amerikaanse slavernijverleden, omdat het in het Middelbaar Onderwijs was behandeld , maar allen gaven aan maar weinig over slavernij gehoord te hebben en niet of weinig van het Nederlands slavernijverleden te weten.

Met bezieling vertelden Karin en Janette tijdens de wandeling in het Engels de studenten over het slavernijverleden van Amsterdam. Het weer werkte mee, en ook de studenten liepen vrolijk mee.

SAM_6513 (1520 x 855)

De meeste studenten wisten niet wat Amsterdam met de slavernij te maken heeft. Dit was nieuw voor ze en ze maakten  kennis met het Amsterdam uit de 17e eeuw. Langs de prachtige gebouwen, zoals het Paleis op de Dam en de Herengracht 502 , de ambtswoning van de burgemeester, hoorden de studenten het verhaal achter de gebouwen.

De verborgen verhalen over de link van Amsterdam met het slavernijverleden was hun niet bekend, ondanks de frequente stadswandelingen en musea bezoeken gedurende hun opleiding. De wandeling was een eyeopener; een totaal nieuw verhaal waar ze nog nooit van hadden gehoord, een verhaal waarvan zij vinden dat het ook verteld moet worden. Dit verhaal hoort ook bij Amsterdam.

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *