Skip to main content

Lunteren verbonden met Suriname

In een aangekleed intiem zaaltje liggen op de tafels de Bijbels, in klein formaat. Roze roosjes in kleine vaasjes sieren in een oogopslag de gehele kleine ruimte. Druppelsgewijs komen de ouderen binnengelopen op woensdag 7 oktober 2015 en begroeten elkaar. In een kleine overzichtelijke groep maak ik persoonlijk kennis. Een viertal vrouwen vallen meteen op tijdens de kennismaking, omdat zij op verschillende manieren verbonden zijn met Suriname. Zo ontstaan meteen gesprekken en zijn we weer even terug in Suriname.

Het eerste deel van de lezing doorloopt de ontwikkelingen vanaf de oudheid tot nu. De rol van zowel de Verenigde-  Oost Indische Compagnie( VOC), als de West-Indische Compagnie ( WIC), maar ook de zogeheten Christenslaven worden besproken. In het tweede deel wordt aan de hand van de objecten en de boeken die aanwezig zijn slavernij inzichtelijk en voelbaar gemaakt. Hoe leefde men op de plantages, wat was de rol van vrouwen.

SAM_6593 (832 x 555)

Tot slot ontstonden na afloop leuke gesprekken, vooral nog omdat één van de dames snel haar anjiesa’s (hoofddoek) ging halen. Uiteraard werden ze gedemonstreerd. Een ander vertelde over haar vakantiereis naar het binnenland.

Moderne slavernij, Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *