Skip to main content

Erfgoedtour studenten Hogeschool Inholland Diemen.

Het is maandagmorgen 22 februari 2016.  De medewerkers van Stichting Stil Verleden hopen op droog weer, als zodadelijk  de erfgoedtour begint. Met z’n vieren  lopen wij de Dam op. De studenten zijn er al, een mix van Nederlandse en buitenlandse studenten. De weergoden zijn ons goed gezind, het is droog, we kunnen beginnen.

 SAM_7802 (1394 x 931)

Voor de start krijgt iedere student een hand. Daarna volgt een korte introductie van wat slavernij is. Het is van alle tijden en betreft niet alleen de WIC maar ook de VOC. Amsterdam heeft een belangrijke rol vervuld bij het Nederlandse slavernijverleden. We focussen tijdens de tour op de periode tussen 1600 en 1910, waarbij stilgestaan wordt bij verschillende Amsterdamse gebouwen en hun verborgen verhalen.

De tour wordt in twee groepen van 10 studenten verdeeld.  Het blijkt een zeer geïnteresseerde en betrokken groep studenten. Vragen worden gesteld en foto’s worden gemaakt en er ontstaat een goede interactie. Zoals de vraag van Anthony, die zich afvroeg waarom een Engelse Kerk in Amsterdam?

SAM_7821 (1424 x 950)

De verhalen achter de gebouwen spreken tot de verbeelding maar zijn tot dan toe vaak onbekend. De tour maakt het verborgen slavernijverleden van Amsterdam inzichtelijk. Met de rondleiding die de studenten eerder hadden, de zogenaamde ‘Dark tour’ is deze ‘Heritage tour’ een mooie aanvulling.

Moderne slavernij, Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *