Skip to main content

Jongeren in beweging

Bij Work at mind maak ik vandaag kennis met Patricia, Isa, Bertje, Sefanja, Finally, Denny, Dani, Cherena, Dylan, een gezellig groepje jongeren. Bertje wordt mijn assistent, een van de jongeren en helpt mee de boeken neer te leggen. Daarnaast legt hij de objecten op tafel en helpt de tentoonstelling in te richten.

sam_0622-1152-x-864

Als iedereen zover is laat ik de leerlingen kennis maken met het gezin waar ik uit kom. Thuis werd er nooit over de slavernij gesproken en nu vertel ik jullie wel hierover. Het is muisstil als ik de jongeren mijn koffertje laat zien waar ik mee naar Nederland kwam. Dit is meteen een mooi voorbeeld van erfgoed wat ik kon overdragen op de jongeren. Zij maken kennis met het Nederlands slavernijverleden, met de objecten uit de Oost en de West, wat Bertje zo mooi op tafel heeft gelegd.

sam_0637-1004-x-669

Slavernij is van alle tijden, ook vandaag de dag. Een kort filmpje krijgen ze te zien over vormen van moderne slavernij, uitbuiting. Aan de hand van een afbeelding krijgen de jongeren de opdracht waarbij ze zich moeten verplaatsen in de figuren. Geen makkelijke opdracht. De meeste van hen vonden hun vrijheid toch wel belangrijk. Ook voor de docenten was dit een mooie leerervaring.

educatie, jongeren, Moderne slavernij, Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *