Skip to main content

Het Arentheemcollege in Arnhem onderzoekt slavernij

Wat een mooie ontvangst, je voelt de openheid van deze VMBO school. Basis en Kader zitten bij elkaar. Groep 2A komt binnen en iedereen krijgt een hand en tegelijkertijd vind ik het geweldig om alle namen te horen. Ik hoor namen die ik eerder niet heb gehoord. Jassen uit, petten af en de telefoons in de telefoonzak. Wat weet je van slavernij? Het is eerst stil. Mensen worden slecht behandeld. Lang geleden is dat gebeurd, maar vandaag…probeer mee te gaan met mij naar het verleden van slavernij en koloniaalverleden.

We starten meteen met de objecten in de Educatiekoffer. De leerlingen kunnen de objecten zelf pakken en ik vertel het verhaal daar achter. Vervolgens zien de leerlingen het oerwoud van Suriname, waar afstammelingen van slaven zichzelf bevrijden, een samenleving bouwden, een eigen godsdienst stichten, een eigen taal en een eigen manier van leven hadden.

Slavernij wereldwijd houdt in, dat slavernij eerder was in de ‘Oost’ en later in de ‘West’. De vroegere kolonies worden besproken van de VOC en de WIC. Tegen het eind van de gastlessen kijken we terug naar hoe het was. Wat heeft het meeste indruk gemaakt?

Moderne slavernij, Nederland, slavernij, VOC, WIC